Lekvárral és dióval rétegzett sült emelete palacsinta.
Aki már készített palacsintát, az könnyen megkoronázhatja vele palacsinta-művészetét, nem nehéz, és gyorsan elkészíthető édesség. Éttermekben flambírozva tálalják.
Elkészítési idő: előkészület 10 perc, palacsintasütés 30-40 perc, sütés 20 perc.
***, ###

Hozzávalók:
a palacsintatésztához:
-2 db tojás
-15 dkg rétesliszt
-15 dkg finomliszt
-5-6 dl tej
-2 ek cukor
-1 ek olaj
- ha szükséges még, szódavíz

a sütéshez
-3-4 ek olaj

a töltelékhez
- kb 1 bögrényi darált dió
- 4 ek cukor
- 1 kk fahéj
- fél bögre lekvár
- fél bögre víz

a tepsi kikenéséhez
3 dkg vaj/margarin

Eszköz-igény:
-1 palacsinta-sütő
-1 palacsinta-forgató
-1 bögre
-2 evőkanál
-1 robotgép/habverő
-1 merőkanál
-1 kisfazék
-2 műanyag edény
-1, lehetőleg gömbölyű, legalább palacsinta nagyságú tűzálló forma (gyümölcstorta-forma, pizzasütő tepsi, tepsi).

Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket: a darált diót összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
A lekvárt egy fazékba rakjuk, hozzáadjuk a vizet, és egyenletesen simára főzzük pár perc alatt. Tulajdonképpen csak összerottyantjuk, hogy egynemű szirupos legyen, és híg.

A palacsintatésztához valókat egy műanyag edénybe tesszük, habverővel vagy robotgéppel csomómentes tésztát készítünk belőle (ebből az adagból 18-20 palacsinta jön ki, ez a palacsinták vastagságától függ).
Előkészítünk egy tűzálló, lehetőleg kb palacsinta méretű tálat, és kikenjük vajjal (én gyümölcstorta-formát szoktam használni).

Egy palacsintasütőt felforrósítunk, és pár csepp olajat csepegtetünk bele, majd egy merőkanál segítségével eloszlatunk benne egy adag palacsintatésztát. Megvárjuk, míg átsül az egyik oldala (csak az egyik!) , majd a palacsintafordítóval alányúlunk, és óvatosan átemeljük a tűzálló tálra.
Ismét olajat csepegtetünk a palacsintasütőre, és a merőkanállal palacsintatésztát juttatunk bele, majd amíg ez sül, az előbb félig megsütött palacsinta tetejére diót simítunk, és 2-3kanál lekvár-szirupot juttatunk.
Eddigre megsült a következő palacsinta, folytatjuk a rétegezést, míg az összes dió el nem fogy, de még marad egy kis lekvár. Az utolsó palacsintának mindkét oldalát megsütjük, úgy helyezzük a palacsintakupac tetejére, majd a maradék lekvárszósszal megkenjük.

A sütőbe helyezzük, és 20 percig 150 fokon sütjük.
Melegen tálaljuk.

Szerző: azéletknorrésmagginélkül  2009.12.19. 00:46 Szólj hozzá!

Címkék: tej tojás dió palacsinta lekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://husmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr651608188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása