Hagyományos görög étel, dióval és mézzel rakott réteslapok.
Elkészítési idő: előkészítés 5-6 perc, rétegezés perc, sütés 20 perc
*** ###


Hozzávalók:

-2-3 csomag 8 lapos réteslap
-2 bögre darált dió
-3 ek kókuszreszelék
-4 ek cukor
-3-4 dl méz
-2 dl víz
-1-2 ek fahéj, szerecsendió, kis reszelt citromhéj ha van kéznél
-1 dl olaj
 
Eszköz-ígény:
-1 tepsi, aminek legalább 1 cm-es fala van
-1 db konyharuha
-evőkanalak
-1 fazék
-1 edény
-kenőecset

Elkészítés:

Előkészítem a tölteléket:
A darált diót összekeverem a kókuszreszelékkel, a fűszerekkel és a cukorral.
A mézet egy fazékba teszem, és hozzáadom a vizet, majd megolvasztom, szirupot főzök belőle pár perc alatt.

A réteslapokkal nagyon óvatosan dolgozok, kiterítem őket egy nedves konyharuhára. Sütőpapírral kibélelek egy nagy tepsit, aminek legalább egy centis pereme van. (a sütőpapír jobb, mint az alufólia)
A tepsire fektetek 1 réteslapot, és megkenem olajjal kenőecsettel, majd ráfektetek még egyet, megkenem, még egyet és megkenem (tehát összesen 3 db-ot, ez lesz az alja). Rakok rá egy adag darált diós keveréket. Ezután folytatom a rétegezést: mindig 2 db olajjal megkent réteslap és egy adag diós keverék jön, amíg el nem fogy.
A tetejére érdemes 3db réteslapot tenni, mint az aljára, hogy jobban tartson.

Miután elfogyott minden, óvatosan egy nagyon éles késsel kis kockákra vágom az egészet. Nem fog szétesni, érdemes kisebb kockákra vágni, hogy jobban magába szívhassa a mézet. Ezután a, még meleg mézes sziruppal alaposan meglocsolgatom mindenhol, ne használjuk fel az egészet, kb. 1 dl-t érdemes hagyni a sütés utánra.
Miután meglocsoltam, 150- 170 fokon 20-25 percet sütöm a sütőben, vigyázva, hogy ne égjen meg a teteje.
Amikor megsült, a még forró sütemény tetejére ráöntöm a maradék 1 dl mézes szirupot, hogy szép fényes, és 'tocsogós' legyen.

Hidegen- melegen egyaránt ínycsiklandó, sokáig eltartható étel.

Szerző: azéletknorrésmagginélkül  2009.12.19. 15:36 Szólj hozzá!

Címkék: dió réteslap kókuszreszelék

A bejegyzés trackback címe:

https://husmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr351609307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása